Štědrovečerní bramborový salát
Potřebujeme - množství si upravte podle toho, kolik salátu chcete dělat:
brambory - varný typ A nejlépe
vejce
sterilovaná zelenina do salátu
sterilované okurky (pár kousků)
sterilovaný hrášek (stačí malá plechovka, ale kdo má hodně rád, může přidat klidně velkou)
1 cibule
majonéza (majolka)
bílý jogurt - nejlépe smetanový, ať je salát opravdu lahodný
sůl, pepř, hořčice
Postup:
Brambory vařené ve slupce - vychlazené oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (nejlépe kráječem, který je k tomu určený - kroužek vypletený drátkem, stojí pár korun) a dáme do větší mísy.
Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme a nakrájíme stejně jako brambory a přidáme k bramborám.
Cibuli a kyselé okurky nakrájíme najemno a přidáme do mísy. Dále přidáme celou sklenici sterilované zeleniny do bramborového salátu - bez nálevu, ten si necháme stranou! Přidávám ještě samotný sterilovaný hrášek.
V jiné misce si smícháme podle chuti - obvykle míchám půl na půl - bílý jogurt s majonézou. Přidáme asi lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme a dokyselíme troškou nálevu ze zeleniny.
Směs majonézy zamícháme do salátu a pak už jen dochucujeme - můžeme přikyselit nálevem, dosolit, dopepřit, případně přidat hořčici... musíte zkusit sami podle chuti